Prima pagină > EXCLUSIV TV > La Petrila, în sediul Asociaţiei Culturale „Les Amis de la France”, francofonia a fost la ea acasă

La Petrila, în sediul Asociaţiei Culturale „Les Amis de la France”, francofonia a fost la ea acasă

francofoni1De Ziua Internaţională a Francofoniei, la sediul Asociaţiei “Les Amis de la France” din Petrila a fost agitaţie mare. Peste 50 de tineri, în bună parte elevi ai Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Petroşani, mobilizaţi de domnişoara profesor Luminiţa Mihoc
ne-au încântat cu informaţii, muzică şi poezie, toate în limba franceză.

Am încercat – pe lângă a fi o gazdă primitoare – să fiu şi fotograful de serviciu al evenimentului, într-un sediu care s-a dovedit neîncăpător, surprinzând chipurile tinerilor francofoni. Le mulţumesc mult acestor tineri care au venit (unii dintre ei au revenit) în sediul nostru, cel al unei asociaţii europene. Mulţumesc mult şi domnişoarei profesor Luminiţa Mihoc de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” – Petroşani.
***
De ce „Ziua Internaţională a Francofoniei”? Iată câteva lămuriri, via internet:
Organizaţia Internaţională a Francofoniei (Organisation Internationale de la Francophonie) este o organizaţie internaţională care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe 5 continente: 53 de state şi guverne cu statutul de membru cu drepturi depline, 2 cu statutul de membru asociat şi 13 cu statutul de observator. Între iniţiatori s-a numărat Léopold Sédar Senghor.
Nucleul interguvernamental al Francofoniei a fost creat la 20 martie 1970, odată cu înfiinţarea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT). Începând de la această dată, ziua de 20 martie marchează „Ziua Internaţională a Francofoniei”.

ACCT, ale cărei titulatură şi portofoliu au evoluat pe parcurs, a devenit „Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei” (AIF) în 1999. Pentru o mai bună vizibilitate şi coerenţă pe scena internaţională, din ianuarie 2006, AIF s-a transformat în „Organizaţia Internaţională a Francofoniei” (OIF), ca singur organism interguvernamental al Francofoniei.

Francofonia a decis să-şi aprofundeze dimensiunea politică şi să se transforme dintr-o agenţie de cooperare interguvernamentală cu un fundament profund cultural, într-o organizaţie internaţională, cu toate implicaţiile şi transformările necesare acestui scop.

Astfel, OIF a jucat un rol determinant în mobilizarea statelor şi guvernelor membre pentru ratificarea în cadrul UNESCO a Convenţiei pentru protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, care a intrat în vigoare la 18 martie 2007.

România a devenit membru observator al comunităţii statelor şi guvernelor având în comun limba franceză în cadrul Sommet-ului de la Versailles în 1991. În 1993, la Sommet-ul de la Mauritius, România a obţinut statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri.

Petrila sărbătoreşte, de câţiva ani buni, prin Asociaţia de prietenie franco-română “Les Amis de la France” această zi mondială a francofoniei. De ce ? Un posibil răspuns îl putem găsi chiar în cuvintele ilustrului scriitor petrilean Ion D. Sîrbu, care spune că “Petrila nu este un simplu oraş, ci este o lume !”

Ionel ZMĂU
Preşedinte Asociaţia culturală “Les Amis de la France” Petrila

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: