Prima pagină > EXCLUSIV TV > Primarii Văii Jiului vor să-şi unească forţele pentru a da o şansă la dezvoltare întregii Văi a Jiului

Primarii Văii Jiului vor să-şi unească forţele pentru a da o şansă la dezvoltare întregii Văi a Jiului

primari-640x330La iniţiativa primarului muncipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, liderii autorităţilor publice locale din Valea Jiului au decis înfiinţarea unei noi asociaţii intracomunitare prin care să creeze pârghiile necesare pentru atragerea de investitori, crearea de locuri de muncă şi promovarea zonei turistice. Ideea unui astfel de demers îi aparţine primarului din Petroşani care a constatat, după misiunea economică din luna martie de la Viena (Austria), că oportunităţile de afeceri ale României în general şi ale unor zone speciale cum este Valea Jiului, în special, sunt necunoscute în mediile de afaceri naţionale şi internaţionale, fapt care face ca interesul investitorilor să fie unul scăzut. “Din discuţiile pe care le-am avut la Viena cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din întreaga lume, m-am convins de faptul că, dacă nu vom reuşi să ne promovăm zona, oportunităţile şi facilităţile pe care le putem acorda investitorilor, nu vom avea acces la capital şi la investiţii semnificative care să ne confere o trecere uşoară de la industria minieră spre alte ramuri economice generatoare de locuri de muncă bine plătite pentru cetăţeni”, arată primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Noua entitate, căreia i-au subscris deja 5 din cei 6 primari ai Văii Jiului (cu excepţia celui din Lupeni care, din motive obiective nu a putut participa la întâlnirea de la Petroşani), ar urma să înfiinţeze şi o societate comercială, dar şi să încurajeze dezvoltarea sectorului de afaceri prin intreprinderi mici şi mijlocii în cadrul unor parcuri industriale. “Împreună cu domnii primari Ile, Păducel, Buhăescu şi Dunca, am ajuns la concluzia că prin constituirea unui ADI pe acest segment de dezvoltare durabilă, de turism, de parcuri industriale şi de tot ce înseamnă noi investiţii şi locuri de muncă, putem avea şanse mult mai mari în promovarea zonei, a potenţialului economic şi turistic al acesteia şi vom putea mai uşor atrage inclusiv resurse financiare din programele Uniunii Europene”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, vede lucrurile într-o perspectivă şi mai sumbră, în condiţiile în care energia şi capacitatea de acţiune a autorităţilor locale ar rămâne disipată. “După cum vedem cu toţii ce se întâmplă, este clar că mineritul se reduce, de la an la an, în Valea Jiului. Eu estimez că, peste doi ani, când se vor închide minele de la Petrila, Uricani şi Paroşeni, numai Vulcanul va pierde peste 600 de locuri de muncă, Petrila – alte 400 şi Uricaniul – 500. Acest fapt se va resimţi puternic şi în bugetele locale, pentru că se observă de pe acum faptul că nu vin bani la buget dacă nu ai locuri de muncă în oraş şi, în plus, cheltuielile sociale cresc foarte mult, în detrimentul investiţiilor în dezvoltarea şi modernizarea oraşului. Împreună cu colegii primari am ajuns, din fericire, la o concluzie comună şi anume aceea că trebuie să acţionăm împreună, aşa cum am făcut şi în alte capitole de interes comun (vezi ADI Apa Valea Jiului, sau ADI Termoficare, ori ADI pentru gestionarea câinilor comunitari ş.a.m.d.). Scopul nostru comun este, de această dată, să ne unim pentru a acţiona unitar şi eficient în direcţia creării de locuri de muncă, prin atragerea de investitori şi promovarea resurselor alternative de care dispunem în Valea Jiului”, a declarat Gheorghe Ile.

Mai mult, primarul municipiului Vulcan spune că, pe viitor, ar trebui luată în calcul chiar unirea administraţiilor locale din Valea Jiului şi crearea unei singure entităţi administrativ-teritoriale puternice, care să poată avea un cuvânt important de spus atât la negocierile pentru atragerea de resurse financiare guvernamentale, dar şi să aibă mai multe atuuri în procesele de selecţie a proiectelor finanţate cu bani europeni nerambursabili.

Pentru primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, un lucru este cât se poate de clar: “Ideea acestui proiect comun este indiscutabil una foarte bună. Important este acum să acţionăm rapid pentru că este clar faptul că, indiferent cine se află la guvernare, vedem că în Valea Jiului se vine doar în vizită, iar motorul economiei locale tot noi rămânem. Sper ca, prin înfiinţarea acestei asociaţii şi angajarea unei firme de specialitate în atragerea de investori, coroborat cu facilităţile pe care noi le putem pune la dispoziţie (terenuri, imobile, facilităţi de politică fiscală locală etc) să reuşim, în cel mai scurt timp, să înfiinţăm în fiecare din oraşele Văii Jiului cel puţin câte două întreprinderi care să genereze câte 500 de locuri fiecare”, spune Dănuţ Buhăescu.

Odată cu obţinerea acordului de principiu al reprezentanţilor aleşi ai unităţilor administrativ-teritoriale ale Văii Jiului, urmează acum trecera la etapa următoare a acestui proiect, care vizează constituirea din punct de vedere juridic a noii asociaţii de dezvoltare intracomunitară, organizarea licitaţiei pentru selecţia firmei de lobby care va acţiona pentru îndeplinirea obiectivelor şi identificarea tuturor oportunităţilor pe care Valea Jiului le poate pune la dispoziţia investitorilor interesaţi să dezvolte aici activităţi economice cu impact major pentru angajarea forţei de muncă şi dezvoltarea, în continuare, a regiunii. “Cred că în maxim 3-4 luni vom putea demara efectiv activitatea acestui ADI, după întâlnirile de ordin tehnic cu specialiştii din cadrul primăriilor care doresc să subscrie”, a mai precizat Tiberiu Iacob Ridzi, iniţiatorul acestui necesar proiect de acţiune unitară a administraţiilor locale din Valea Jiului.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: