Prima pagină > EXCLUSIV TV > Valeriu Butulescu, Nicoleta Bolcă şi “Herghelia albastră” deschid drumul teatrului din Petroşani spre elita naţională a Thaliei

Valeriu Butulescu, Nicoleta Bolcă şi “Herghelia albastră” deschid drumul teatrului din Petroşani spre elita naţională a Thaliei

hergehlia 1Sâmbăta trecută am fost la teatru. Premiera absolută a piesei “Herghelia albastră” scrisă de cel pe care, noi, cei de la Grupul de presă Exclusiv, l-am văzut drept “Omul anului 2014 în Valea Jiului” (Valeriu Butulescu) jucată pe scena teatrului condus de “Cel mai bun manager al unei instituţii culturale din Valea Jiului în anul 2014” (Nicoleta Bolcă) şi prezenţa în distribuţie a “celui mai bun artist al Văii Jiului în anul 2014” (Mihai Sima) au constituit tot atâtea argumente care m-au îndemnat să renunţ la toate celelalte activităţi programate pentru sâmbăta trecută şi să merg la teatru.

Ştiam de la bun început că o piesă scrisă de Valeriu Butulescu, regizată de Nicoleta Dănilă şi jucată la Petroşani de excepţionalii actori Sergiu Fîrte, Mihai Sima, Oana Liciu-Gogu şi Daniel Cergă nu poate deveni decât o reprezentaţie de succes. Aşa cum mai ştiam că “Herghelia albastră” fusese deja apreciată de eminentul critic Ironim Muntean (el însuşi fost director al Teatrului I.D. Sîrbu” şi fost profesor de română al autorului !) şi chiar nominalizată, în 2009, de Ion Caramitru pentru titlul de “Piesa anului” în cadrul apreciatei Gale a Premiilor Uniter. În faţa atâtor argumente, succesul nu a fost altceva decât o simplă chestiune de… “birocraţie” a unui public din ce în ce mai exigent şi tot mai calificat al teatrului din Petroşani.

Piesa lui Valeriu Butulescu este extrem de curajoasă (ba chiar, în vremurile de tristă amintire pe care le aminteşte episodic, ar fi fost interzisă cu desăvârşire iar autorul executat fără somaţie), dar în acelaşi timp, aduce sub luminile rampei realităţile unei Românii cât se poate de actuale, cu cangrenele unui sistem corupt şi cu moravurile societăţii contemporane. Spuse dur, de-a dreptul în faţă, dar cu ironie şi cu un umor de calitate, replicile ating cu forţa unui bici dureros întreaga piramidă a societăţii româneşti actuale. În egală măsură piesa scoate în evidenţă destinul oamenilor de litere (“Autorul”) care, deşi dispun “ca un Dumnezeu” de viaţa personajelor pe care le crează, nu-şi găsesc locul şi rolul într-o societate ignorantă, în care totul pare a fi robotizat, chiar însăşi viaţa oamenilor nefiind altceva decât rezultatul unui program IT.

hergehlia 2Despre “Herghelia albastră” şi despre excelenta primă punere în scenă a acesteia la Petroşani am putea scrie sute şi mii de pagini, am putea vorbi minute şi ore în şir. Şi tot ar mai rămâne ceva de adăugat. Maestrul Butulescu are însă mare dreptate atunci când spune că tot ce a avut de spus, legat de această piesă, e deja spus în replicile piesei. Parafrazându-l, pot spune, cu modestia unui mărunt critic de provincie, că tot ce aş putea spune despre această piesă, deja a fost “spus” de ropotele de aplauze (puternice ! prelungite!…) pe care actorii teatrului din Petroşani le-au cules din partea publicului prezent la premiera absolută. Tot ceea ce aş mai putea adăuga este că, prin “duetul” local de excepţie Valeriu Butulescu-Teatrul “Ion D. Sîrbu”, Valea Jiului îşi poate face loc, cu succes, în elita slujitorilor Thaliei. Aici, acasă, la Petroşani sau oriunde în România şi în lume.

Tiberiu VINŢAN

Anunțuri
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: