Prima pagină > EXCLUSIV TV > Câtă nevoie mai avem de presă locală în Valea Jiului ?

Câtă nevoie mai avem de presă locală în Valea Jiului ?

SAMSUNG CAMERA PICTURESDeşi practica demonstrează că, în Valea Jiului, presa locală, fie ea din sfera scrisă sau audio-vizuală, rămâne un pilon important al comunităţii, mai mulţi jurnalişti aşteptau să primească un răspuns autorizat, oficial, profesionist, legat de această întrebare.

O bună oportunitate s-a ivit chiar cu prilejul Zilei Mondiale a Presei (3 mai), graţie unei iniţiative a Asociaţiei “Casa Pro Urbis” susţinută de Primăria municipiului Petroşani. Cele două instituţii au organizat pentru jurnaliştii din Valea Jiului o întâlnire cu directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent din Bucureşti, d-na Ioana Avădani, una din vocile care pledează pentru promovarea unui jurnalism profesionist, de calitate şi de ţinută, într-o România în care presa, la fel ca multe alte activităţi, tinde spre o degenerare rapidă şi, din păcate, foarte vizibilă.

SAMSUNG CAMERA PICTURESSeminarul susţinut la Petroşani de Ioana Avădani a oferit jurnaliştilor din Valea Jiului şi oportunitatea de a fi primii jurnalişti din România care au aflat rezultatele ultimului studiu efectuat de CJI şi Convenţia Organizaţiilor de Media (COM), studiu menit să răspundă problemelor existenţiale şi profesionale ale mass-media din România. Dincolo de vulnerabilităţile care afectează domeniul presei româneşti actuale – aceleaşi, cum aveam să aflăm, la Bucureşti, la Cluj, la Craiova sau la Petroşani – mult mai îngrijorătoare pare a fi perspectiva pierderii, din ce în ce mai accentuate a grupurilor de adresabilitate ale jurnalismului de tip “quallity” în faţa ofensivei “new media”.

“În mod evident, presa nu va mai fi cea despre care generaţia noastră a învăţat în facultate. Deja există un nou mod de a face presă şi un nou tip de consumatori de media. În faţa unei astfel de ofensive a presei făcută de oricine, oricând, oricum, s-ar putea crea falsa impresie că presa de calitate, presa făcută de profesionişti, îşi trăieşte ultimele momente”, arată Ioana Avădani. În realitate însă, privind ceva mai în profunzime, observăm că, în puzderia de informaţie cu care oamenii sunt bombardaţi în fiecare zi, credibilitatea redevine un atuu tot mai important în ochii consumatorilor de media. “Pe fondul acesta, presa scrisă are acum o nebănuită şansă de relansare. Depinde însă dacă cei care manageriază acest gen de presă vor sesiza momentul, vor înţelege nevoie aceasta de credibilitate şi vor acţiona ca atare”, este de părere Ioana Avădani.

În ceea ce priveşte situaţia din Valea Jiului, preşedintele Asociaţiei “Casa Pro Urbis”, Eduard Wersanski este de părere că “presa locală se bucură atât de munca unor oameni de media responsabili, pregătiţi şi dedicaţi, fapt care conduce la o credibilitate bună câştigată de instituţiile de media şi de o bună parte din jurnaliştii care activează în această zonă.”

În concluzie, seminarul susţinut la Petroşani de directorul CJI Ioana Avădani scoate la lumină faptul că, la fel ca peste tot în România şi în lume, presa locală este grevată de o serie de vulnerabilităţi şi neajunsuri dar, cu toate acestea, rămâne un pilon important al democraţiei şi al unei necesare informări a opiniei publice.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: