Prima pagină > EXCLUSIV TV > Tiberiu Iacob Ridzi: “Veteranii de război sunt modele de viaţă pentri noi toţi, atât pentru că au rezistat războiului, dar şi pentru că au pus umărul la construcţia comunităţii”

Tiberiu Iacob Ridzi: “Veteranii de război sunt modele de viaţă pentri noi toţi, atât pentru că au rezistat războiului, dar şi pentru că au pus umărul la construcţia comunităţii”

Instituite la 29 aprilie 1902 de către Regele Carol I al României, titlul de veteran de război şi ziua festivă dedicată acestora, au fost în ultimul veac, momente de emoţie şi respect pentru cei care au făcut dovada patriotismului cu arma în mână, în luptele marilor conflagraţii mondiale.

În Valea Jiului au trăit câteva mii de veterani de război. Astăzi, la 70 de ani de la finalul ultimului Război Mondial, mai sunt în viaţă doar vreo 25. Aproape toţi sunt nonagenari şi tot mai puţini mai au puterea de a răspunde “prezent” la acţiunile dedicate Zilei Veteranilor de Război în Valea Jiului.

La Petroşani, dintre cei 6 veterani de război în viaţă, doar Domnica Ileşoi a putut veni, anul acesta, personal, la întâlnirea anuală cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi şi cu presa locală. Pentru ceilalţi cinci, au venit alţi reprezentanţi din familie, împuterniciţi să ridice diploma de excelenţă şi premiul conferit de autorităţile locale de la Petroşani.

“Vreau să mulţumesc pe această cale veteranilor de război din Petroşani pentru ceea ce au făcut în perioada în care au fost în război, dar şi după pentru tot ceea ce au făcut pentru comunitatea noastră. Ei sunt un exemplu pentru generaţia tânără din mai multe puncte de vedere, dar cred că cel mai important este acela al consecventei şi al faptului că au reuşit să treacă peste mari greutăţi cu fruntea sus. Vă mulţumim că existaţi şi pentru tot ceea ce aţi făcut pentru familile dumneavoastră şi pentru comunitate. Ceea ce am făcut noi astăzi este doar încă un semn de recunoştinţă şi apreciere din partea comunităţii şi îmi pare rău că, din an în an, ne întâlnim tot mai puţini pentru că, din păcate, numărul anilor şi greutăţile vieţii îşi spun cuvântul. Mă bucur desigur că doamna Domnica Ileşoi este alături de noi şi este plină de viaţă şi de putere la fel ca şi anul trecut”, a declarat la acest eveniment, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

La cei 87 de ani ai săi, Domnica Ileşoi îşi aminteşte perfect momentele teribile trăite în timpul războiului, momente pe care, ori de câte ori are ocazia, le povesteşte, cu convingerea că doar dacă ne cunoaştem bine trecutul, vom învăţa să ne trăim cu demnitate prezentul şi să croim, în pace, viitorul. ”În timpul Războiului, am lucrat la un spital mobil, care s-a deplasat de la Vatra Dornei la Călimăneşti. Eram cu domnul colonel Enea Olteanu. Am călătorit două săptămâni cu trenul pânã am ajuns la Călimăneşti. Era la sfârsitul lunii martie, în anul 1943. Acolo, un om ne-a luat acasă la el şi am avut acolo ocazia să ne încălzim la o sobă cu paie şi cu o zeamă caldă. A doua zi ne-au dus la o clădire din Călimăneşti – care şi acum este în picioare – şi acolo am muncit aproape 4 săptămâni până am pus spitalul la punct. Exact în momentul în care trebuiau să apară răniţii a sunat alarma de război care ne-a speriat foarte tare. Au venit primii răniţi care erau desculţi, morţi de foame, plini de păduchi şi care se tot întrebau pentru ce au luptat, deoarece o dată cu întoarcerea frontului, pierduserăm şi Basarabia. Chiar şi acum, la vârsta asta, mă gândesc pentru ce am luptat, pentru că noi, românii, nu am avut decât daune de război, morţi, văduve şi copii săraci”, povesteste Domnica Ileşoi, singura femeie din Valea Jiului care deţine titlul de veteran de război.

După spargerea frontului de Est, familia Domnicăi Ileşoi a fost despărţită de ruşi. Destinul a adus-o, după Război, împreună cu soţul ei, în Valea Jiului.

Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi este de părere că toate aceste poveşti ale veteranilor de război constituie mărturii ale istoriei şi ele trebuiesc povestite şi repovestite în mod special tinerilor, pentru care aceste povestiri din timpul războiului par a fi, pentru mulţi, doar scene desprinse dintr-un roman. Când, de fapt, ele reprezintă buncăţi din
adevărata istorie a României contemporane. “Omagiul pe care îl aducem în fiecare an veteranilor de război este acelaşi. Ceea ce diferă este numărul lor. Sunt din ce în ce mai puţini. Anul acesta din cei 6 veterani câţi mai sunt în viaţă, doar doamna Domnica a mai răspuns prezent invitaţiei noastre pentru a le mulţumi şi de această dată pentru modul în care au slujit patria. Ceilalţi 5 venerabili domni veterani şi-au trimis aparţinătorii să îi reprezinte. În mod natural numărul acestor români care au contribuit la împlinirea idealului de libertate al patriei noastre, este tot mai mic. Noi vom continua să-i omagiem însă, la fiecare întoarcere prin timp, în această zi  dedicată lor – veteranilor de război“, a concluzionat primarul Tiberiu Iacob Ridzi, într-o postare publică, emoţia întâlnirii cu ultimii veterani de război ai Petroşaniului.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: