Prima pagină > EXCLUSIV TV > Tineri sau vârstnici, vulcănenii sunt mândri că sunt contemporani cu luptătorii pentru patrie

Tineri sau vârstnici, vulcănenii sunt mândri că sunt contemporani cu luptătorii pentru patrie

“A fi contemporan cu un veteran de război este un motiv de bucurie personală care poate fi întrecut doar de sentimentul de a nu mai cunoaşte niciodată suferinţa unui război pentru libertatea unui neam, a unei ţări.” Acesta este mesajul pe care şi-a dorit primarul Gheorghe Ile să-l insufle tinerilor din municipiul Vulcan, atunci când a stabilit ca aniversarea din acest an a Zilei Veterenailor de Război să se desfăşoare la Colegiul “Mihai Viteazu”, în prezenţa liceenilor.

Întâlnirea tinerilor cu istoria şi cu unul dintre puţinii veterani de război care au rezistat luptei cu trecerea timpului a fost, la Vulcan, un moment de mare sensibilitate, descris tot de către primarul Ile, el însuşi un om care, în fiecare an, trăieşte la cote de maximă emoţie reîntâlnirea cu veteranii de război ai oraşului. “Cândva, numărul acestora era de ordinul sutelor, iar trecerea plutonului de veterani, în pas de defilare la manifestările publice care marcau momentele festive şi istorice ale oraşului nostru, era primită întotdeauna cu meritate ovaţii şi aplauze. Numărul veteranilor de război scade însă de la an la an. Astăzi, la 70 de ani de la finalul războiului, doar 2 dintre ei mai sunt în viaţă în oraşul nostru: Plutonierul major Vasile Cornea şi Sublocotenentul Emil Abalaşei. Anul acesta, i-am omagiat împreună cu tinerii de la Colegiul Tehnic “Mihai Viteazu” într-un moment de mare sensibilitate pe care mă bucur că am reuşit să-l trăim încă o dată.
Timpul acestor oameni bravi se scurge rapid iar noi, cei care simţim în adâncul nostru importanţa efortului fiecăruia dintre ei pentru ca România să fie liberă, ne bucurăm de prezenţa lor aşa cum ne pricepem. Personal sunt recunoscător tuturor acestor bărbaţi care şi-au dedicat o bună parte din anii tinereţii pe fronturile de luptă. Mulţumesc colegilor mei din Asociaţia Cultul Eroilor care s-au îngrijit ca şi evenimentul de astăzi să poată fi la aceeaşi înălţime a emoţiilor ca de fiecare dată”, a descris Gheorghe Ile festivitatea din acest an dedicată Veteranilor de Război de către municipalitate.

Anul acesta, la Ziua Veteranilor de Război care marchează, la nivel naţional şi aniversarea celor 7 decenii care s-au scurs de la finalul ultimei mari conflagraţii mondiale, doar un singur veteran de război din municipiul Vulcan a mai răspuns „prezent” la apel. Plutonierul major Vasile Cornea este cel care a primit onorul autorităţilor locale, primarul Gheorghe Ile înmânându-i o diplomă de onoare şi un stimulent financiar, împreună cu o strângere de mână şi multe cuvinte frumoase, în faţa liceenilor de la Colegiul „Mihai Viteazu”, invitaţi la această lecţie deschisă de istorie. Pentru sublocotenentul Emil Abalaşei, aflat într-o stare precară de sănătate, însemnele recunoştinţei publice ale autorităţilor locale au fost primite de soţia veteranului. În fine, o nepoată a ridicat şi diploma cuvenită pentru probabil cel mai pitoresc personaj din grupul veteranilor vulcăneni, plutonierul Ion Nicolae Tomuş, trecut la cele veşnice în urmă cu doar câteva săptămâni. În memoria acestuia, dar şi în amintirea tuturor veteranilor de război care au scris, cu curaj şi demnitate, file de istorie, luptând pentru dreptul nostru de a fi liberi, primarul Gheorghe Ile a recitat, cu aceaşi nedisimulată emoţie, poezia “Se sting veteranii”, amintind tuturor celor prezenţi şi întregii comunităţi că “avem datoria de a le aduce veşnica noastră recunoştinţă acestor oameni bravi care şi-au asumat, cu răspundere, cu onoare şi cu dăruire, datoria de a fi curajoşi ostaşi ai Armatei Române în cele mai grele momente ale istoriei noastre, în Cel de-al Doilea Război Mondial”. Iată de ce, cu prezenţa fizică a ultimilor veterani sau doar cu amintirea bravilor eroi ai Vulcanului, Ziua Veteranilor de Război rămâne, pe veci, un moment demn de respectul întregii comunităţi locale.
Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: