Prima pagină > EXCLUSIV TV > Trecut, prezent şi viitor în istoria Partidului Naţional Liberal în viziunea noilor liberali din Valea Jiului

Trecut, prezent şi viitor în istoria Partidului Naţional Liberal în viziunea noilor liberali din Valea Jiului

Timp de o săptămână, liberalii din Valea Jiului au organizat, în toate localităţile Văii Jiului, activităţi publice menite să prezintă opiniei publice adevărata identitate a unui partid istoric de numele căruia se leagă multe momente importante ale aproape unui veac şţi jumătate. În întâmpinarea aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea PNL, loiderii organizaţiilor liberale din Valea Jiului au organizat aşa-numita “Săptămână liberală” care a reunit membri şi simpatizanţi ai mişcării linerale din Aninoasa, Uricani, Vulcan, Petroşani, Petrila şi Lupeni în cadrul unor activităţi cultural-artistice sau sportive care au ţinuit capul de afiş al evenimentelor publice ale săptămânii trecute.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Mai întâi, liderii PNL s-au reunit la Aninoasa, la baza sportivă a celor mai buni arcaşi ai ţării, acolo unde săgeata ţinteşte doar spre performanţă şi glorie. Apoi, la Uricani, într-o inedită cursă de biciclete, liberalii au vrut să confirme, tot prin sport, că PNL este şi rămâne un partid “de cursă lungă”. Competiţie şi spiritul de fair-play şi-au făcut simţite prezenţa şi în cadrul turneului de fotbal organizat (şi câştigat !) de organizaţia PNL de la Vulcan.

Respectul pentru unele dintre cele mai de preţ valori ale liberalismului – arta, cultura, spectacolul, promovarea valorilor – au fost laitmotivul întâlnirii propuse de PNL la Petroşani. Aici, pe scena Teatrului Dramatic “Ion D. Sârbu”, liberalii au avut ocazia să-l aplaude pe micuţul geniu al pianului din Valea Jiului, Fabiani Prcsina, pentru virtuozitatea, dar şi pentru exemplul său de viaţă. Aplauze au cules şi doi dintre cei mai apreciaţi scriitori ai Văii Jiului, liberalul Valeriu Butulescu şi cel care a readus la lumină istoria “Liberalilor lui Miocu” din perioada interbelică a Văii Jiului, scriitorul Marian Boboc. Desigur, tot de binemeritate aplauze au avut parte actorii teatrului din Petroşani, pentru regalul de teatru oferit odată cu interpretarea piesei “Herghelia albastră”, al cărei autor este chiar Valeriu Butulescu.

PNl Petrila23De departe însă, cel mai complex program de manifestări dedicate în Valea Jiului aniversării celor 140 de ani de la înfiinţarea PNL a avut loc la Petrila. Aici au fost prezenţi cei mai importanţi reprezentanţi ai noului PNL din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara, pentru a marca, împreună, nu doar istoria PNL, ci şi importanţa acestui partid în prezentul şi viitorul comunităţilor locale din această zonă. Cei care au ales să vină la sărbătoarea PNL de la Petrila, organizată impecabil de preşedintele PNL Petrila Costel Avram, dar şi de o echipă de inimoşi liberali coordonaţi de liderii organizaţiilor de femei (Doiniţa Maria Bălănesc) şi tineret (Daniel Preda), au avut parte de o inedită întâlnire cu istoria, cu arta, cu educaţia, cu sportul dar şi cu diverstismentul de bună calitate.

Joia liberală de la Petrila, a adus un important plus de valoare „Săptămânii liberale” în Valea Jiului. Nu au lipsit din programul acestei zile spectacolul artistic de muzică (uşoară şi populară), dans şi poezie care au readus pe scenă copiii talentaţi ai Petrilei (Dragoş Leonte, Adam Roxana, Şchiopu Andrei, Ciochia Teuşeanu Denisa ori componenţii ansamblurilor folclorice “Nedeia Petrileană” şi “Bujorii Muntelui”, fiind doar câţiva dintzre aceştia), aşa cum nu au lipsit nici alte momente culturale edificatoare precum expoziţia de artă plastică şi fotografică semnată Radu Chinţa, Petru Birău, Roland Szedlacsek, prezentarea cărţii „Liberalii lui Miocu” (avându-l ca autor pe apreciatul documentarist şi scriitor Marian Boboc), concursul de şah destinat copiilor (coordonat de Dorel Şchiopu) sau inedita expoziţie de artă şi tradiţie populară (prezentată de Lucreţia Mălinesc – coordonatorul Muzeului Momârlanului din Petroşani).

Evident, nu au lipsit nici dezbaterile cu temă politică, în acest sens, dincolo de prezentarea unei expoziţii foto cu portretele fondatorilor Partidului Naţional Liberal, la Petrila fiind organizat o masă rotundă cu tema „PNL – 140 ANI – Trecut, prezent şi viitor”. În cadrul acestei dezbateri au prezentat alocuţiuni liderii organizaţiilor locale ale PNL din Valea Jiului, dar şi invitaţi precum Dorin Gligor – copreşedinte PNL Hunedoara, Bogdan Radu Ţâmpău – copreşedinte PNL Hunedoara, Adrian David – vicepreşedinte al Consiliului judeţean Hunedoara ş.a.

avram pnl petrila„Cele mai importante momente ale istoriei moderne şi contemporane a României sunt legate de activitatea Partidului Naţional Liberal. Sub guvernarea liberală, România avea să-şi câştige independenţa de stat (în 1877) aşa cum tot sub guvernarea liberală avea să fie semnat actul Marii Unirii de la 1918. Iar primii ani ai noului statut al României contemporane, cel de membru al Uniunii Europene, au găsit de asemenea un guvern PNL în fruntea ţării. Puţini sunt din păcate cei care îşi mai amintesc astăzi de faptul că, în ciuda propagandei socialiste care a dorit defăimarea PNL, de numele liberalilor se leagă însăşi dezvoltarea economică şi socială a Văii Jiului de la finele secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. Multe din clădirile care fac şi astăzi fala Văii Jiului (fie ele şcoli, instituţii de cultură, complexe industriale etc.) poartă amprenta liberalilor vremii. Documentele istorice care poartă semnătura Primului Ministru Gherorghe Tătărăscu sau ale neobositului prefect Romulus Miocu, prezintă irevocabil rolul Partidului Naţional Liberal în dezvoltarea comunităţilor locale din Valea Jiului, de la Petrila şi până la Uricani”, a declarat Costel Avram, preşedintele PNL Petrila.

“Săptămâna liberală” s-a încheiat, sâmbătă seara, la Lupeni, oraşul în care se întrepătrund acum, mai mult ca nicicând, speranţele liberalilor şi încrederea locuitorilor în schimbarea puterii politice locale. La Lupeni, sub coordonarea liderului PNL Constantin Brânduşe, liberalii au pus la punct un program cultural de mare ţinută. Astfel, în cadrul unei expoziţii de fotografie, liberalii le-au readus aminte lupenenilor faptul că mare parte din clădirile emblematice ale oraşului poartă amprenta unor inevestiţii dezvoltate de PNL în prima jumătate a secolului trecut.

Şi tot PNL Lupeni a reamintit, în primul rând celor care se revendică sau îşi doresc să fie liberali, că politica liberală a fost, este şi rămâne una a eleganţei, a bunului gust. Acesta a fost mesajul seratei de bal organizată de PNL Lupeni ca punct final al unei “Săptămâni liberale de excepţie”.

balpnllupeni“Mesajul pe care PNL insistă să-l transmită prin organizarea, în mod constant a acestor serate de muzică, dans, antren şi socializare este acela că noi, liberalii, vrem să promovăm în continuare o politică responsabilă şi elegantă, aşa cum au făcut iluştrii noştri înaintaşi. Sub stindardul liberalismului, la Lupeni şi în Valea Jiului, s-au făcut cei mai importanţi paşi de dezvoltare. Trebuie să le amintim aceste lucruri oamenilor şi trebuie să-i convingem că avem capacitatea şi dorinţa de a face şi noi, liberalii de astăzi, acelaşi lucru pentru oamenii din comunitatea noastră. Lupeniul trebuie să se schimbe, Lupeniul nu mai poate aştepta momentul alegerilor sau, mai rău, câte 30 de ani, pentru ca cei care au condus prost acest oraş, să mai facă câte ceva. PNL are oameni care, pentru binele oraşului, pot îmbrăca şi salopeta de lucru dar, în acelaşi timp, pot purta, atunci când eticheta implică acest lucru, şi fracul cu papion”, a explicat Constantin Brânduşe, preşedintele PNL Lupeni.

În concluzie, “Săptămâna liberală” a adus Văii Jiului, chiar sub steagul politic al PNL, o necesară stare de optimism, sentiment cu care liberalii pornesc la drum, cu încredere şi speranţă, spre anul electoral 2016. Un an care poate schimba în bine mult din ceea ce astăzi este rău în Valea Jiului, aşa cum se declară convinşi cei mai mulţi dintre cei care fac parte aici din familia PNL.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: