Prima pagină > EXCLUSIV TV > Amăgirile şi dezamăgirile mitingului de la Petroşani

Amăgirile şi dezamăgirile mitingului de la Petroşani

miting2Speranţele celor puţin peste 1000 (după unele surse) sau aproape 2000 (după alte surse) de participanţi la mitingul organizat la sfârşitul săptămânii trecute de Sindicatul “Muntele” la Petroşani s-au înecat în controversele şi manipulările legate de acest eveniment. Un eveniment care, în opinia organizatorilor, nu dorea nimic mai mult decât să tragă un semnal de alarmă asupra perciolului social şi economic pe care îl poate genera închiderea Complexului Energetic Hunedoara, nu doare pentru cei care mai lucrează încă la minele şi termocentralele din cadrul acestuia, ci pentru întreaga Vale a Jiului şi o bună parte a judeţului Hunedoara.

Din păcate, bunele intenţii ale organizatorilor, puse în balanţă cu simaptiile politice ale liderilor de sindicat, cu calitatea morală îndoielnică a unora dintre aceştia, dar şi starea de apatie generală în care se află românii, în general, în momentele de cumpănă, a generat o lipsă de reacţie a cetăţenilor care au preferat să se exprime în spaţiul virtual, mai mult decât în piaţa publică.

Punctele de vedere exprimate de oameni, atât la miting, cât şi în presă sau pe reţelele de socializare sunt şi ele pro şi contra evenimentului. Iată şi câteva dintre acestea:

“Am participat la un miting organizat, de data aceasta, nu pentru o creştere de salarii, cum suntem obişnuiţi, nu pentru solicitarea de bonuri de masă în plus sau alte beneficii materiale. A fost un miting care a avut ca scop conştientizarea celor care ne conduc că în Valea Jiului trăiesc oameni, oameni care au familii şi case aici şi care cer, cu disperare, un singur lucru: vrem să (mai) muncim ! Ce m-a dezamăgit însă a fost numărul foarte mic de participanţi în comparaţie cu potenţialul Văii Jiului, lucru care mă pune pe gânduri despre ceea ce ne dorim şi ceea ce facem pentru a obţine acel lucru. De asemenea e jenant pentru unii politicieni (nu toţi), care în anumite situaţii sunt disperaţi în a face băi de mulţime, iar acum nici nu s-au arătat la faţă”, scrie, spre exemplu, Emil Notar.

Răzvan Dumitrescu este şi mai radical în ceea ce priveşte interesul politicienilor faţă de acţiunile societăţii civile care manifestă pentru viitorul Văii Jiului. Acesta spune că “cei care au devalizat mineritul au fost absenţi cu desăvârşire de la acest eveniment. Oare Resmeriţă, Vochiţoiu, Bobar, Rus nu sunt interesaţi de viitorul Văii? La fel Anghel, Drăgoi, Niculescu, Surulescu şi mulţi alţii ?”

Atitudinea oamenilor pare justificată în condiţiile care, ce-i drept, nici politicienii nu au fost prezenţi, ca altă dată la acest gen de eveniment. I-am zărit totuşi în mulţime pe primarul Ilie Păducel, pe vicepreşedintele Consiliului judeţean Hunedoara, Dorin Gligor sau pe directorul general al Apa Serv, Costel Avram, dar şi câţiva lideri politici locali, în special din zona liberală.

Nu toată lumea a văzut însă cu ochi buni iniţiativa publică lansată de Petre Nica şi Sindicatul Muntele. “În primă fază am crezut că este o acțiune a societăţii civile…dar din păcate vedem în spatele acestui eveniment diferiţi indivizi care au căpuşat Valea Jiului”, scrie, pe blogul său, Cosmin Păcurar.

“Am contat doar ca masă de manevră, bazin electoral şi alte porcării….Vom rămâne în istorie prin mineriade… Groparii Văii Jiului sunt printre noi, în diferite funcţii de conducere, începând cu CNH (mai nou CEH), primării, sindicate, partide politice şi nu în ultimul rând presa aservită… Toţi conectaţi la un sistem bine pus la punct de ei inşişi, în scop exclusiv personal… Restul e gulgută şi praf în ochi pentru naivi… Naivi care au contribuit la deznodământul de acum… Şi ca circul să fie complet, unii ţin acum discursuri despre salvarea Văii Jiului”, postează, cu dezamăgire, Dragoş Dula.

În schimb, unul dintre susţinătorii oricărei forme de protest care are drept scop salvarea de la închidere a minelor din Valea Jiului, jurnalistul Ionuţ Drăgotesc, apreciază de decizia celor care au ieşit vineri în stradă, la Petroşani, fără a beneficia de mici şi bere, înseamnă, totuşi, ceva. “Dincolo de orgoliile sindicale, dincolo de jocurile politice, oamenii care au fost la miting la au arătat, aşa cum au putut, că le pasă de această zonă. Nu înţeleg de ce în stradă, alături de oameni, nu au fost şi cei votaţi de aceştia, primari/parlamentari etc, cu o singura exceptie, Ilie Păducel. Este un semn pentru cine vrea să înţeleagă. Mulţumesc tuturor celor care au fost la miting, oameni care, mai tare sau mai încet, au spus : SALVAŢI VALEA JIULUI ! ” scrie acesta.

Tiberiu VINŢAN

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: