Prima pagină > EXCLUSIV TV > Ziua Eroilor în Valea Jiului, prilej de ceremonie şi respect

Ziua Eroilor în Valea Jiului, prilej de ceremonie şi respect

eroivzlcan3Există, peste an, o zi în care semnificaţiile discursurilor despre eroi şi eroism, despre patrie şi patriotism, ating sufletele oamenilor altfel decât în orice alt moment. În Valea Jiului, ziua în care creştinătatea sărbătoreşte Înălţarea la dreapta Tatălui Ceresc a Mântuitorului Isus Hristos, peste tot acolo unde-şi duc somnul de vechi cei care au pierit cu arma în mână pentru a apăra idealurile poprului român şi au dat generaţiilor următoare şansa de a trăi în pace şi în libertate, au loc ceremonii.

Aşa s-a întâmplat şi în acest an, la Vulcan şi Petroşani, la Petrila şi Lupeni, la Uricani şi la Aninoasa unde, de Ziua Eroilor, la ora 12 fix clopotele bisericilor au răsunat în cinstea eroilor. Instituită în cinstea soldaţilor eroi care au căzut pe câmpurile de luptă ale primului război mondial, Ziua Eroilor a căpătat peste timp, accente şi mai mari, astăzi fiind comemoraţi, cu acest prilej, toţi cei care, într-un fel sau altul, şi-au înscris numele în cartea de onoare a eroilor Văii Jiului.

eroivulcan2Ceremoniile organizate cu acest prilej de autorităţile locale, după un tipar bine stabilit inclusiv prin lege, au avut, în fiecare loc aparte, ceva unic. La Vulcan, spre exemplu, festivităţile organizate de administrația publică locală în memoria tuturor eroilor românilor s-au bucurat, ca de obicei, de prezenţa tuturor celor ce simt că trebuie să îşi amintească în ziua sfântă de Înălţare, că suntem liberi datorită sacrificiului tuturor celor ce şi-au jertfit viaţa pentru România. Primarul oraşului, numeroşi consilieri locali, cadre militare, profesori, elevi dar şi numeroşi cetăţeni au venit, cu inima deschisă, la ceremoniile care au avut loc la Cimitirul Eroilor din Coroeşti şi la Osuarul de la Paroşeni, două locuri care “vorbesc” de la sine despre istorie, despre eroism. În plus, despre aceleaşi sentimente le-a vorbit celor prezenţi şi primarul Gheorghe Ile care, pentru a-şi argumenta afirmaţiile a făcut apel la clasicii literaturii române, readucându-ne aminte frumoasele versuri patriotice scrise de Vasile Alecsandi, Dimitrie Bolitineanu sau Mihai Eminescu. “Astăzi este ziua când ne înclinăm frunţile şi rostim o rugăciune pentru sufletele celor care au pierit departe de cei dragi, dar pentru o cauză dragă. Poate n-ar fi rău să o facem mai des, deoarece avem azi o ţară întreagă, trăim liberi şi în pace pentru că ei şi-au dat viaţa. Le datorăm mai mult decât recunoştinţă, le datorăm existenţa noastră ca neam, ca ţară, ca individ. Să nu le uităm jertfa, să le cinstim memoria şi, mai ales, să avem grijă să nu uităm principiile care i-au mânat pe ei în luptă: credinţă, libertate, dreptate!”, a arătat, în discursul său, primarul Gheorghe Ile.

eroi lupeni1Şi la Lupeni, acolo unde Cimitirul Eroilor este “casă veşnică”, nu doar pentru cei căzuţi în marile războaie ale secolului trecut, ci şi în luptele pentru răsturnarea tiraniei comuniste, oamenii au venit pentru a-şi omagia eroii. Atât pe cei trecuţi la cele veşnice, cât şi pe cei aflaţi încă în viaţă – veteranii de război. De o atenţie specială s-au bucurat veteranii de război şi la ceremoniile prilejuite de marcarea Zilei Eroilor la Uricani. Aici, semnificaţia acestei zile este şi mai importantă, dat fiind faptul că biserica ortodoxă care străjuie mormintele din Cimitirul Eroilor îşi sărbătoreşte, în Ziua sfântă a Înălţării Domnului, hramul. Aici, în curtea sfântului lăcaş, s-au adunat, ca în fiecare an, sute de oameni pentru a participa la slujba religioasă oficiată de părintele Petrache Creţu, dar şi pentru a participa la ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor Neamului. În fruntea oamenilor s-au aflat, ca de fiecare dată, primarul Dănuţ Buhăescu şi un număr însemnat de consilieri locali.

petrosani3La Petroşani, Cimitirul Eroilor, îngrijit aşa cum se cuvine şi pregătit pentru marea sărbătoare a eroilor, s-a dovedit a fi un spaţiu încărcat de istorie, de emoţie şi de prezenţa unui număr însemnat de oameni, de la oficialităţi locale şi până la copii de grădinită. Aici, la monumentul Eroilor care străjuie mormintele soldaţilor căzuţi în Marele Război de aproape un secol, cei veniţi la întâlnirea cu istoria au depus câte o coroană de flori în semn de omagiu pentru toţi eroii patriei. Şi tot aici, prichindeii de la Grădiniţa PP3 Petroşani au prezentat un frumos program artistic, demonstrând că, în ciuda vârstei lor fragede, nu le sunt deloc străine faptele înaintaşilor, jertfele eroilor neamului românesc.

Tot despre aceste lucruri le-a vorbit celor prezenţi, în discursul său, şi primarul municipiului Petroşani. Tiberiu Iacob Ridzi a arătat că: “eroismul, inspirat de ideea creştină şi de patriotism, reprezintă o virtute de valoare absolută, o jertfă supremă. Cu această zestre intră un popor în marea familie a popoarelor, în istoria lumii. Astfel, an de an, în această zi, gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie şi gratitudine spre cei care, prin vitejia şi jertfa lor, au făurit România Mare, au apărat libertatea şi independenţa sa şi au menţinut trează încrederea poporului român în valorile sale creştine şi morale.”

Cu aceeaşi emoţie a fost sărbătorită Ziua Eroilor şi la Aninoasa, unde au avut loc ceremonii de depuneri de coroane din partea autorităţilor locale la monumentul ridicat în inima cimitirului eroilor de la Iscroni.

petrilaeroi20Şi cu aceeaşi emoţie în suflet au venit la întâlnirea cu istoria şi cu cei mai bravi făuritori ai acesteia, eroii neamului, şi petrilenii. De la primarul Ilie Păducel şi până la lideri ai partidelor politice locale sau cetăţeni cu respect pentru istorie şi tradiţii, au ţinuit să fie prezenţi la troiţa din parcul de la Lonea. Pe lângă slujba religioasă efectuată de un sobor de preoţi şi ceremonialul de depunere de coroane de flori, personalităţile publice locale prezente la eveniment au făcut şi declaraţii de presă. Din rândul acestora consemnăm declaraţia primarului Ilie Păducel, care arată că: „este bine să ne înclinăm în faţa acestor oameni care, prin jertfa lor, au făcut ca noi să trăim astăzi în mod liber, într-o ţară europeană”. La rândul sau, preşedintele PNL Petrila, Costel Avram a declarat: „A vorbi astăzi despre eroi şi eroism, pare pentru foarte mulţi oameni un lucru desuet. Privind însă ceva mai aprofundat această temă, nu se poate să nu înţelegem că, fără eroismul bravilor noştri înaintaşi, viaţa noastră nu ar fi atins valorile libertăţii, prosperităţii şi demnităţii, în care trăim astăzi.”

Tiberiu VINŢAN

Fotografii de
Geza& Roland SZEDLACSEK
Sorin MIHAIL

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: