Prima pagină > EXCLUSIV TV > Ecouri la turneul Teatrului “Ion D. Sîrbu” în Grecia cu piesa “Herghelia albastră”, piesa dramargului Valeriu Butulescu

Ecouri la turneul Teatrului “Ion D. Sîrbu” în Grecia cu piesa “Herghelia albastră”, piesa dramargului Valeriu Butulescu

Final aplaudat frenetic de publicul atenianRecent Teatrul Dramatic “I.D. Sîrbu” din Petroşani s-a întors dintr-un interesant turneu întreprins în Grecia cu spectacolul “Herghelia albastră” de Valeriu Butulescu (jucat în limba română, cu subtitrare în limba greacă). Ecourile elene ale acestui eveniment cultural au fost numeroase şi pozitive.

Reproducem mai jos trei articole preluate de la presa din Grecia:

1. Ziarul ROMEDIA din Atena titrează: Comedia „Herghelia Albastră” a încântat publicul atenian!

Duminică, 14.06.2015, la teatrul  ALEXANDRIA POLYCHOROS ART din Atena (str. Sparti  14, Piața Americii) a fost prezentată Comedia Herghelia Albastră (sau Forța Imaginaţiei) de Valeriu Butulescu.

Piesa este pusă în scenă de echipa de Actori ai Teatrului Dramatic „ION D. SIRBU”- PETROȘANI-ROMÂNIA care prezintă piesa lui  Valeriu Butulescu «Herghelia Albastră (Forța Imaginaţiei)», în regia  Nicoletei Dănilă, scenografia Măriuca Ignat, mişcare scenică Raul Hotcaş şi cu actorii  Oana Liciu-Gogu, Sergiu Firte, Mihai Sima şi Daniel Cergă.

„Spectacolul este realizat în cadrul programului „Teatrul nostru dincolo de graniţe”, la invitaţia organizaţiilor de români Asociaţia Femeilor Românce din Grecia şi a Asociației Prieteniei Greco-Române «Sfinţii Constantin şi Elena» Αspropyrgos  şi se desfăşoară cu preţiosul ajutor al Consulatului General al României din Salonic, al Municipalităţii Salonicului-Centrul Cultural Vafopouleio,  al Asociaţiei Românilor din Salonic “Carpatia” şi Teatrului “ALEXANDRIA POLYCHOROS ART” din Atena”, se menţionează în comunicatul de presă remis de organizatorii din Atena. Prezentarea rezumat a piesei şi traducerea în limba neoelenă aparţine traducătoarei Carmen C. Irimia.

Aflat la premiera de la Atena, scriitorul Valeriu Butulescu a ţinut să mulțumească oamenilor care au contribuit la realizarea acestui spectacol pe scenă elenă: „Acest turneu nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia, al Asociaţiei Sfinţii Constantin şi Elena din Agropirgos şi al Consulatului General al României în Salonic. Ţin să mulţumesc pe această cale doamnelor Ana Maria Cuciureanu, Mariana Conduraru, Angela Bratsou şi Carmen Irimia, domnului consul Martin Laslo Salamon pentru contribuţia adusă la buna desfăşurare a acestui eveniment.”

Valeriu Butulescu este scriitor român foarte cunoscut pentru aforismele, poeziile şi piesele  sale de teatru. Aclamat în străinătate şi în ţară, revine în Grecia, nu cu o nouă carte, ci cu o piesă de teatru.
Comedia „Herghelia Albastră” a încântat publicul atenian care a avut numai cuvinte de laudă la finele reprezentației. Membri ai comunității românești din Atena au umplut sala de spectacole a micului teatru din Plateia Amerikis şi au „savurat” comedia românească. Aprecierile publicului au fost dintre cele mai frumoase, piesa fiind pe placul şi înţelesul tuturor. „Asociaţia Femeilor Românce din Grecia a marcat un moment cultural deosebit duminică prin spectacolul de teatru ”Herghelia albastra” a scriitorului Valeriu Butulescu. În calitate de organizatori, alături de Asociatia ”Sf. Constantin şi Elena din Aspropyrgos” precum şi cu sprijinul deosebit al doamnei Angela Bratsou, i-am adus în faţa publicului elen şi român din Atena pe actorii teatrului ”I. D.Sîrbu” din Petroşani. Spectacolul a fost realizat în cadrul programului ”Teatrul nostru dincolo de graniţe”, urmând ca aceştia să ajungă cu aceeaşi piesă şi la Salonic. Traducerea în limba greacă a fost realizată de către doamna Carmen Irimia. Membrii asociaţiei au fost prezenţi în număr destul de mare, semn că arta este apreciată şi încurajându-ne astfel să organizăm şi pe viitor astfel de evenimente”, ne-a spus Ana Maria Cuciureanu, preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia.

Ana Ţuţuianu
Ziarul Online Românesc din Grecia – Romedia

2. În Grecia, un om de teatru este uşor de emoţionat. Interviu, în exclusivitate pentru ROMEDIA, preluat de Romanian Global News, cu Valeriu Butulescu.

butulescu aleko– Cum vă simţiţi la premiera piesei “Herghelia Albastră” pe pământ grecesc?
– Ca dramaturg, mă simt onorat de reprezentarea piesei mele Herghelia albastră pe scene greceşti. Grecia este recunoscută în cultura mondială ca patrie a teatrului. Mai mult, dramaturgia românească îi este recunoscătoare şi din alte motive. Cel mai mare dramaturg al limbii române, Ion Luca Caragiale avea puternice rădăcini greceşti.
– Ce ne poate spune scriitorul despre piesă?
Herghelia albastră este o comedie amară, cu inflexiuni din estetica teatrului, dar şi cu puternice rezonanţe sociale. A fost nominalizată pentru Cea mai bună piesă a anului 2010 la Gala Premiilor UNITER. Este o piesă dinamică şi grea, solicitând la maxim cele patru personaje. Directoarea Nicoleta Bolcă de la Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu din Petroşani a avut curajul să o monteze. Oana Liciu-Gogu, Sergiu Fîrte, Mihai Sima şi Daniel Cergă au însufleţit acest text, regizat excelent de Nicoleta Dănilă, într-un decor sugestiv, compus de Măriuca Ignat.
– Înţeleg că spectacolele sunt dedicate unei persoane speciale dvs…
– Din nefericire, plecarea noastră din România a coincis cu un moment trist: a decedat colegul nostru Rozmarin Delica, un excelent actor şi un om cu suflet ales. Spectacolele noastre de la Atena şi Salonic le dedicăm memoriei sale.
– Ce v-a emoţionat cel mai mult în Grecia?
– Greu de spus. În Grecia, un om de teatru este uşor de emoţionat. Vezi peste tot urmele paşilor marilor înaintaşi: Euripides, Sofocles, Aristofan. Întregul fundal al memoriei istorice pare dominat de umbra gigantică a lui Homer. Emoţia creşte mai ales în Argolida, trecând prin Micenele lui Agamemnon şi al frumoasei sale Tindaride, păşind pe pământul atrizilor, mergând apoi la Argos, de unde au plecat spre Troia lui Priam nenumărate corăbii, purtându-i pe Ulises, Patrocles şi Ahiles pe apele celui mai fascinant poem epic al Antichităţii: Iliada. Apogeul emoţional îl atingi, inevitabil, pe ruinele Epidaurului, o adevărată Mecca a omului de teatru. Unul din personajele mele preferate este Iason, cel mai vestit dintre argonauţi, plecat din Argos pentru a căuta Lâna de Aur dincolo de Bosforul Cimerian, în exotica şi legendara Colhida (actuala republică Georgia). Anul trecut, la Tbilsi, la lansarea cărţii mele în limba georgiană am evocat acest personaj, în chiar punctul terminus al călătoriei sale iniţiatice. Iată-mă acum în punctul iniţial Argos, reluând firul unei splendide aventuri în fascinantul necunoscut.
– Premiera în Grecia a fost tradusă şi în limba greacă.
– Am cunoscut distinşi oameni de teatru, precum domnii Artzoglu şi Vlaho, iar piesa mea “Herghelia Albastră” a fost deja tradusă în neogreacă. Textul a plăcut iar premiera acestei piese pe pământ elen a devenit aproape o certitudine. Trebuie spus că, aşa cum fiecare creştin ortodox se simte împlinit după ce calcă pe Sfântul Munte Athos, tot aşa un dramaturg de oriunde îşi doreşte să fie jucat pe pământul marilor tragici. Este testul maturităţii sale artistice.
– Adoraţi Grecia, din câte ştiu…
Da, sunt la a patra călătorie în Grecia. Am fost de asemenea în Cipru, Alexandria, Asia Ioniană şi Constantinopol unde spiritul grecesc dăinuie de veacuri. Descoperi peste tot atâtea izvoare ale culturii mondiale, încât grecofilia unui Schlimann sau Byron nu te mai miră. Grecia este un ţinut al începutului, binecuvântat de zei. Cântecul sirenelor spirituale ale acestui tărâm este irezistibil şi te obligă să revii.
– Cine, din Grecia, v-a sprijinit la realizarea acestui mic turneu?
– Acest turneu nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al Asociaţiei Femeilor Românce din Grecia, al Asociaţiei Sfinţii Constantin şi Elena din Agropirgos şi al Consulatului General al României în Salonic. Ţin să mulţumesc pe această cale doamnelor Ana Maria Cuciureanu, Mariana Conduraru, Angela Bratsou şi Carmen Irimia, domnului consul Martin Laslo Salamon pentru contribuţia adusă la buna desfăşurare a acestui eveniment.

Nota redacţiei: Menționăm că scriitorul român Valeriu Butulescu este laureatul Premiului Internaţional „Aleko„ pentru proză scurtă satirică.

3. Caii „Hergheliei Albastre” au ajuns de la Petroşani la Salonic

Pe scena din Salonic,  Nicoleta Bolcă şi Valeriu Bulescu premiaţi de Consulul General al RomânieiPe 19 iunie, a avut loc, în cocheta sală de teatru a Centrului de Cultură Vafopouleio din Salonic, spectacolul de teatru „Herghelia albastră” Forţa Imaginaţiei) de Valeriu Butulescu, în interpretarea actorilor de la Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroşani. Evenimentul face parte din turneul pe care l-a întreprins în Grecia trupa petroşeneană, în cadrul proiectului ”Teatrul nostru în afara graniţelor”. Această acţiune culturală s-a bucurat de sprijinul Primăriei Salonicului, al Consulatului General al României și al Asociației Românilor ”Carpatia”.

Scriitorul Valeriu Butulescu a devenit cunoscut în Grecia anul trecut, când cartea sa de „Aforisme” a fost tradusă minunat în limba greacă de Angela Bratsou de la Atena. Cu această ocazie am aflat că autorul a fost tradus în peste 50 de limbi şi că se bucură de mare prestigiu datorită valorii lucrărilor sale. Într-adevăr lucrarea tradusă a plăcut cititorilor greci, aşa că acum am aşteptat cu nerăbdare să-l vedem pe autor şi în calitate de dramaturg. Piesa „Herghelia albastră” în regia Nicoletei Dănilă a fost prezentată în premieră în actuala stagiune a teatrului de la Petroşani, iar Grecia (Atena şi Salonic) constituie prima ţară străină în care a fost pusă în scenă. Piesa a fost tradusă în limba greacă de Carmen Irimia, aşa că şi spectatorii greci au putut savura dialogurile remarcabile ale gânditorului contemporan, Valeriu Butulescu.

Piesa e de fapt o comedie, dar mesajele sunt adânci şi cu multe sensuri şi simboluri. Cu patru personaje, interpretate excelent de actorii Oana Liciu-Gogu, Sergiu Firte, Mihai Sima şi Daniel Cergă, piesa este alcătuită din 14 scene, iar acţiunea se petrece într-un birou al unui ofiţer superior de poliţie. Acţiuni, când imaginare, când reale, ne aduc aminte de jocul modern al absurdului societăţii. Legi, orientări religioase, politică, morală, familie, principii, se subjugă intrând toate în aceeaşi oală. Este un spectacol tare, greu, dinamic, care cere participare din partea spectatorilor pentru o mai bună înţelegere a acţiunii.
Piesa reprezintă, conform criticilor români, un moment de vârf al teatrului de idei, fiind, pe drept, selectată în triada celor mai bune piese ale anului 2009, nominalizată de Ion Caramitru pe scena Teatrului Naţional din Iaşi la Gala Premiilor UNITER.
Piesa “Herghelia albastră” a fost un spectacol reuşit, care a plăcut publicului, atât prin dialogul captivant, cât şi prin momentele comice de situaţie originale.

La finalul spectacolului, Consulul României, domnul Daniel Cernat și doamna Silvia Dima, președinta Asociaţiei românilor ”Carpatia”, în aplauzele spectatorilor, au mulţumit actorilor, regizorului şi autorului şi i-au felicitat pentru spectacolul de înaltă ţinută, precum şi pentru eforturile pe care le-au depus pentru promovarea culturii române în Grecia.

Apostolos PATELAKIS

Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat: