Prima pagină > EXCLUSIV TV > Valea Jiului poate avea parte de bani europeni printr-un program dedicat

Valea Jiului poate avea parte de bani europeni printr-un program dedicat

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Graţie liderului PSD Hunedoara, deputatul Laurenţiu Nistor, probabil cel mai “curtat” ministru al Guvernului României, respectiv Mihai Nica, ministrul Fondurilor Europene a fost prezent, la finalul săptămânii trecute, în Valea Jiului. Pentru ca semnalul de sprijin total pe care Guvernul vrea să-l transmită acestei regiuni să fie şi mai clar pus în evidenţă, organizatorii au ales oraşul Aninoasa pentru întâlnirea cu ministrul Fondurilor Europene.

“Din cauza problemelor financiare de până acum, oraşul Aninoasa nu a avut parte de proiecte europene în afara celor derulate prin intermediul Apa Serv. Acum, avem în vedere câteva proiecte majore de dezvoltare a comunităţii noastre, atât în domeniul infrastructurii cât şi în domeniul social, economic şi de sănătate publică pe care sperăm să le putem pune în practică şi cu ajutorul fondurilor europene”, este de părere Nicolae Dunca, gazda importantei întâlniri care a avut loc la Aninoasa.

Ministrul Mihai Nica are veşti cât se poate de bune nu doar pentru Aninoasa, ci pentru toate unităţile administrativ teritoriale din Valea Jiului, dar le atrage atenţia primarilor că gestionarea fondurilor europene presupune reguli stricte şi, mai ales, presupune nevoia unui efort comun al întregii comunităţi locale, înţelegând prin aceasta un parteneriat între administraţiile locale, între Universitatea din Petroşani, Insemex, societatea civilă şi mediul de afaceri local.

Această teză este susţinută şi de către senatorul Haralambie Vochiţoiu, care apreciază că “există foarte mulţi bani europeni care ar putea fi utilizaţi în Valea Jiului, dar aceşti bani nu sunt dedicaţi doar acestei zone şi atunci trebuie făcute eforturi comune pentru a atrage cât mai mulţi din aceşti bani.” Vochiţoiu, care a lucrat ani buni cu fonduri europene, apreciază că în UE este o altă filosofie a banului, în care factorul politic nu mai are putere de decizie.

Chiar şi aşa, experienţa judeţului Hunedoara şi a Văii Jiului în atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare este una apreciabilă. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, prezentă la întâlnirea de la Aninoasa, în exerciţiul financiar 2007-2013, datele statistice arată că judeţul Hunedoara a atras şi cheltuit 2,8 miliarde de lei, implementând nu mai puţin de 212 proiecte de acest fel.

Provocările pe care le deschide noul buget european sunt şi mai mari, pentru că România are şi mai mulţi bani la dispoziţie, pe care judeţul Hunedoara şi Valea Jiului trebuie să înveţe rapid cum poate să-i aducă în regiune. Având în vedere situaţia socială a zonei şi posibilităţile reduse de care dispun autorităţile locale, inclusiv pentru cofinanţarea programelor europene, o posibilă soluţie ar putea fi, în opinia ministrului Mihai Nica, constituirea unei asocieri teritoriale care să permită crearea unui pachet de finanţări dedicate, după modelul ITI aplicat în regiunea Deltei Dunării. În acest sens, ministrul Fondurilor Europene este de părere că “o primă soluţie este aceea că îi voi propune Primului Ministru constituirea unui grup de lucru, pentru că problema Văii Jiului nu poate fi abordată doar dintr-o singură instituţie. De aceea consider că toate ministerele care pot asigura aspectele tehnice pe care eu, în calitate de ministru al Fondurilor Europene să le pot propune spre finanţare, necesită o abordare unitară. Cred că acest grup de lucru format din personal tehnic, secondat de un grup de lucru la nivel înalt, din care să facă parte inclusiv parlamentari din zonă, poate să ia decizii pentru a configura oportunităţi de finanţare dedicate zonei.”

ministru2Drumnul spre Herculane, prioritatea nr. 1 a Văii Jiului

Toate bune şi frumoase, numai că, potrivit primarului oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu, “oamenii din Valea Jiului nu mai au răbdare, nu mai cred în poveşti şi vor din partea Guvernului nostru mai multă acţiune şi mai puţine poveşti.” În acest sens, Buhăescu a readus în atenţie, şi cu acest prilej, chestiunea finalizării DN66A Uricani-Herculane, despre care crede că este cea mai importantă investiţie, în acest moment, pentru toată Valea Jiului.

Deputatul Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara, apreciază că este incalificabil faptul că, de 12 ani, despre acest drum se tot discută, se tot promit soluţii, dar nu se face nimic. Acesta arată că, mai mult, deşi în 2014, drumul a fost prins în bugetul de investiţii al Ministerului Transporturilor, investiţia nu s-a mai regăsit şi în bugetul din acest an.

Cel mai înverşunat susţinător al acestui proiect este însă primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu. Acesta i-a semnalat ministrului Fondurilor Europene că deja îi este ruşine de cetăţenii acestui oraş şi ai Văii Jiului faţă de numeroasele promisiuni neonorate în legătură cu acest proiect despre care el crede că este cea mai importantă investiţie pentru Valea Jiului. „Vă rog, domnule ministru, să faceţi toate demersurile pe lângă colegii dumneavoastră din Guvern să repunem în finanţare acest proiect. Nu mai vrem să fim duşi cu preşul, să tragem de timp şi, atunci când guvernul PSD pleacă de la Guvernare, să dăm iarăşi vina pe alţii. Am avut prinşi în finanţare 58 de milioane de euro din bani europeni pentru finalizarea acestui drum strategic care deschide potenţialul oraşului Uricani şi al întregii Văi a Jiului. Din cauza unor procese cu ONG-urile ecologiste, nu s-au putut începe anul trecut lucrările. A fost câştigat procesul dar acum nu mai există bani în bugetul pe 2015 pentru această lucrare. Vă rog să ne ajutaţi să rezolvăm această problemă acum, cu guvernul nostru, al PSD”, i-a spus primarul Dănuţ Buhăescu nimistrului Fondurilor Europene.

Potrivit ministrului Mihai Nica problema finanţării acestui drum depinde de o solicitare a Ministerului Transportului. Acesta a promis însă ca, împreună cu parlamentarii Văii Jiului, să aibă o discuţie pe acest subiect la Guvern, urmând a se găsi o soluţie favorabilă în cel mai scurt timp posbil.

Tot în materie de drumuri, ministrul Fondurilor Europene a promis că va analiza împreună cu cei de la Ministertul Transporturilor şi propunerea autorităţilor locale de la Petroşani, care doresc să obţină finanţăare pentru reabilitarea DN 66 pe porţiunea aferentă şoselei de centură a municipiului Petroşani.

ministruZonele periurbane, o posibilă şansă de dezvoltare a Văii Jiului cu bani europeni

Reprezentanţii comunităţilor locale din Valea Jiului i-au solicitat ministrului Mihai Nica găsirea unei soluţii prin care zonele rurale adiacente oraşelor şi municipiilor Văii Jiului să poată fi declarate eligibile în cadrul programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). În acest sens, este nevoie de o hotărâre de guvern, după ce autorităţile locale au adoptat deja, în acest sens, hotări ale Consiliilor locale. “Este o chestiune pe care o vom aborda împreună cu domnul prefect, cu parlamentarii din zonă şi cu ministrul Agriculturii joi, într-o întrevedre comună pe care o vom face la sediul Ministerului Fondurilor Europene. Cred că putem elabora un pachet legislativ care să răspundă acestei chestiuni ce poate extinde aria de eligibilitate a unor programe europene şi pentru Valea Jiului”, a răspuns, prompt acestei probleme, ministrul Mihai Nica.

Chiar dacă banii europeni reprezintă o bună oportunitate pentru Valea Jiului, autorităţile locale din Valea Jiului se tem că nu vor avea banii necesari pentru scrierea de proiecte şi pentru cofinanţarea celor declarate eligibile. Statisticile arată că deşi Valea Jiului are o populaţie de 30% din cea a judeţului Hunedoara, cifra de afaceri a acestei regiuni nu trece de 10% din cea a judeţului. “Problemele prin care trece sectorul minier ne arată clar că această activitate economică se apropie de final. Din păcate, şomajul şi problemele sociale pe de o parte, dar şi lipsa alternativelor economice din Valea Jiului, fac ca bugetele locale să fie tot mai sărace şi, la un moment dat, oportunitatea atragerii de bani europeni să fie pierdută pentru simplul fapt că primăriile nu vor avea bani nici să scrie proiecte, nicidecum să le mai şi cofinanţeze”, avertizează primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu.

Ca răspuns la această problemă, ministrul Mihai Nica spune că, tocmai având în vedere situaţia specială a zonei, Ministerul Fondurilor Europene va lua o măsură potrivit căreia cotele de cofinanţare a proiectelor vor rămâne la fel ca şi până acum. În ceea ce priveşte costurile pentru elaborarea de proiecte, ministrul Fondurilor Europene crede că soluţia cea mai bună pe care o au la îndemână autorităţile locale este asocierea în vederea elaborării în comun a unor proiecte majore de dezvoltare locală.

nica_m(2)Primii bani frumoşi pe care-i pot aduce fondurile UE în Valea Jiului vizează şomerii şi tinerii sub 25 de ani

În Valea Jiului, ca în foarte multe alte regiuni din România, problema forţei de muncă şi problema viitorului tinerilor rămâne cea mai acută chestiune la ordinea zilei.

Până când vor sosi în Valea Jiului primele fonduri destinate dezvoltării locale şi generării de noi locuri de muncă, banii europeni sunt deja disponibili pentru firmele care angajează tineri. Programul este gestionat direct de către Ministerul Fondurilor Europene şi pune la dispoziţia angajatorilor fonduri pentru salarii şi taxele aferente acestora, acordate tinerilor între 16 şi 25 de ani care au absolvit şcoala, dar care nu au încă un loc de muncă. “Oferim, în cadrul acestui program, resurse financiare angajatorilor care doresc să încadreze în muncă persoane tinere, stagiari şi ucenici. Cei interesaţi deja pot depune în acest sens proiecte pentru accesarea banilor europeni disponibili”, arată Roxana Mânzatu, secretar de stat în MFE.

Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile apreciază că eligibilitatea pe acest program ar trebui extinsă şi pentru Primării şi Consilii locale, având în vedere că e nevoie de forţă de muncă în administraţia locală, doar că, de cele mai multe ori, primăriile nu-şi pot permite să plătească salarii pentru cei care solicită un loc de muncă. În opinia primarului din Vulcan, includerea primăriilor şi Consiliilor locale în acest program de finanţare ar putea contribui serios la reducerea şomajului în Valea Jiului şi, lucru şi mai important, la posibilitatea de a-i aduce pe tineri în câmpul muncii.

Câteva concluzii ale ministrului Fondurilor Europene după vizita în Valea Jiului

După ce a adunat informaţii privind problemele pe care le întâmpină primarii Văii Jiului în legătură cu accesarea de bani europeni, ministrul Marius Nica a propus elaborarea, în termen de circa 2-3 săptămâni, a unor propuneri de proiecte care să constituie un pachet dedicat de finanţări menite să ajute comunităţile locale din Valea Jiului. „Din întâlnirea de la Aninoasa am adunat câteva informaţii pe baza cărora am înţeles că această comunitate locală în care problemele sociale se acutizează, are câteva nevoi imediate, câteva probleme punctuale şi, în ceea ce ne priveşte pe noi, are nevoie de susţinere în vederea scrierii de proiecte şi a accesării de bani europeni. În acest sens, am invitat deja în cursul zilei de joi, parlamentarii Văii Jiului la discuţii la Minister, unde va veni şi domnul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, să vedem cum putem găsi o soluţie prin care zonele rurale aferente oraşelor şi municipiilor Văii Jiului să poată deveni eligibile la finanţarea din PNDR. Vom vedea, de asemenea, împreună cu colegii de la CNADNR, ce soluţii se pot găsi pentru finanţarea drumului spre Băile Herculane şi a drumului de centură de la Petroşani. Cert este că am observat o preocupare activă a celor din Valea Jiului pentru atragerea de fonduri europene – iar succesul proiectului de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare este un exemplu edificator că banii europeni sunt utilizaţi cu responsabilitate şi cu succes în Valea Jiului – şi vom căuta, împreună şi cu parlamentarii acestei zone, să găsim cele mai bune soluţii pentru a face un pachet legislativ care să ne permită să finanţăm din bani europeni cât mai multe proiecte necesare dezvoltării acestei zone speciale”, a concluzionat, în urma vizitei sale la Aninoasa, ministrul Marius Nica.

Tot optimismul este şi starea prin care caracterizează această întâlnire şi primarii Văii Jiului. “Cred că a fost o întâlnire de pe urma căreia localităţile Văii Jiului vor avea de câştigat, iar sprijinul guvernului va putea astfel să atenueze impactul restructurării ineretente a sectorului minier, dar şi dezvoltarea pe o altă direcţie a economiei locale şi a oraşelor şi municipiilor din Valea Jiului”, apreciază Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

La rândul său, primarul oraşului Aninoasa, Nicolae Dunca este de părere că “întâlnirea cu domnul ministru Nica pe care am găzduit-o la Aninoasa, deschide un nou capitol din viaţa oraşului nostru, un capitol în care vom vorbi despre dezvoltare locală, despre locuri de muncă şi despre un viitor frumos şi pentru noi, dar şi pentru toată Valea Jiului.”

Vizită cu final nefericit pentru delegaţia guvernamentală

Din nefericire legile lui Murphy au acţionat şi de data aceasta, iar ceea ce trebuia să rămână drept un eveniment cu conotaţii pozitive pentru toată lumea, s-a încheiat nefast pentru delegaţia guvernamentală prezentă în Valea Jiului. Asta după ce coloana oficială a ministrului Fondurilor Europene a avut parte de un accident rutier pe DN 66 în zona Pui, accident în urma căruia secretarul de stat Roxana Mânzatu şi şoferul acesteia au fost grav răniţi.

Tiberiu VINŢAN

Reclame
Categorii:EXCLUSIV TV
  1. Dl. Goe
    6 iulie 2015 la 9:31 pm

    Povesti vanatoresti! E ca aia cu aqua parcurile lu’ peste!!!! Sau aia cu linia de troleu, pe care cel putin in Petrosani, in conditiile in care se circula pe o banda, se poate implementa eventual vreo telecabina! Ma rog, astea sunt din ciclul, ,,noi ne facem ca muncim si fraierii se prefac ca ne cred!!!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Ghiocel07

Niciodata nu e prea tarziu !

AFACERI IN VALEA JIULUI

Ati accesat cotidianul on-line AFACERI IN VALEA JIULUI. Se actualizeaza zilnic !

%d blogeri au apreciat asta: